You are currently viewing Οδηγός επιβίωσης

Οδηγός επιβίωσης

Βασικές οδηγίες – συμβουλές σε γονείς που έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με το άθλημα!

Μη αμελήσετε την ζεστασιά

Την πρώτη φορά που ένα φίλος ανέβασε την κόρη του για σκι, της φόρεσε ένα χαριτωμένο ελαφρύ μπουφάν. Δυστυχώς δεν ήταν και ένα ζεστό μπουφάν. Το κοριτσάκι κρύωνε, δεν ένιωθε άνετα και δεν έβγαινε έξω από το σαλέ. Την επόμενη φορά που πήγε για σκι με τον μπαμπά της φορούσε ένα αδιάβροχο ζεστό μπουφάν. Επιτυχία! Χαμόγελα και οι δύο τους και αμέτρητες καταβάσεις!

Επίσης, αποφύγετε τα βαμβακερά ισοθερμικά. Ούτε να φοράτε στα παιδιά σας κάτω από τα ρούχα του σκι, τις πιτζάμες. Επιλέξτε ισοθερμικά που αναπνέουν, και διώχνουν τον ιδρώτα γρήγορα από το ζεστό σώμα. Τέτοια είναι συνήθως τα συνθετικά ή τα μάλλινα. Κρατούν τα παιδιά ζεστά και στεγνά. Και δε χρειάζεται να αγοράσετε καινούρια ακριβά ισοθερμικά. Τα παιδιά μεγαλώνουν γρήγορα. Ρωτήστε φίλους σας που έχουν μικρότερα παιδιά και αξιοποιήστε second hand ρούχα!

Ένα ζευγάρι λεπτές ψηλές κάλτσες

Είναι απαραίτητες για τα παιδιά σας (αλλά και για εσάς). Τα ποδαράκια τους θα μείνουν ζεστά και θα είναι άνετα μέσα στις μπότες. Και εδώ συμβουλεύουμε να αποφύγετε τις βαμβακερές κάλτσες. Πρέπει να είναι ψηλές, ανεκτά σφιχτές για να μη πέφτουν και ενοχλούν το παιδί.

Γάντια χωρίς δάκτυλα – Mittens

Τα γάντια χωρίς δάκτυλα είναι πιο «εύκολα» και πιο βολικά για τα παιδιά.  Υπάρχουν και καταπληκτικά σχέδια στην αγορά!

Νοικιάστε εξοπλισμό

Τα παιδιά μεγαλώνουν γρήγορα και ο εξοπλισμός – σκι μπότες πέδιλα μπατόν -που πιθανόν να αγοράσετε τη φετινή χρονιά, την επόμενη να μην τους ταιριάζουν. Μη δεσμεύεστε λοιπόν και νοικιάστε τον εξοπλισμό του παιδιού για όλη τη σεζόν.

Μια τσάντα για τον καθένα

Τσάντα: Όλα τακτοποιημένα! Βασική συμβουλή για οικογενειάρχες. Αγοράστε μία τσάντα για κάθε μέλος της οικογένειας. Οι τσάντες του σκι είναι υπέροχες. Χωράνε τα πάντα, τις μπότες, τα γάντια, τη μάσκα, το κράνος…. Επίσης, μπαίνουν στην πλάτη και αφήνουν τα χέρια ελεύθερα για να μεταφέρετε τα σκι και τα μπαστούνια. Είναι ιδανικές για τις οικογενειακές εκδρομές.

Γεμίστε τις τσέπες σας

Οι τσέπες σας είναι οι καλύτεροί σας φίλοι! Γεμίστε τες με σνακς. Τα παιδιά πεινάνε με γοργούς ρυθμούς στο βουνό και στις πιο απρόσμενες στιγμές, επομένως οι γεμάτες τσέπες τους/σας είναι η καλύτερη – νοστιμότερη έκπληξη.

Ενυδάτωση

Στα διαλέιμματά σας μην παραλείπετε να πίνετε νερό. Πολύ νερό. Θα νιώθετε γεμάτοι ενέργεια και όσο και να σας φαίνεται περίεργο θα παραμείνετε ζεστοί.

Ετοιμάστε το αμάξι σας

Πότε? Από το προηγούμενο βράδυ. Τοποθετήστε τα πέδιλα και τις τσάντες. Αν έχετε εσωτερικό γκαράζ τοποθετήστε και τις μπότες, αν όχι καλύτερα κρατήστε τες ζεστές στο σπιτι και φορτώστε τες  όταν αναχωρήσετε το πρωί.  Αν ταξιδεύετε με μικρά παιδιά καλό είναι να έχετε και διάφορα σνακς, βιβλία και μουσικά παραμύθια  στο αμάξι.

Boot dryers

Αγαπάμε boot dryers. Γιατί? Διότι ακόμα και στις πιο κρύες μέρες στο βουνό τα ποδαράκια των παιδιών ιδρώνουν.  Και αν δεν στεγνώσουν οι μπότες τότε θα έχουν υγρασία και θα κρυώνουν τα πόδια (άσε που θα μυρίζουν κιόλας).

Μια άλλη λύση είναι να τοποθετούνται οι μπότες κοντά σε καλοριφέρ ή στο τζάκι. Προσοχή όμως να μην καούν.

Είστε υπέροχοι γονείς!

Όλοι εσείς οι μαμάδες και οι μπαμπάδες εκεί έξω, είτε είστε πρωτάρηδες είτε όχι, εφόσον το τολμάτε, ντύνετε τα παιδάκια σας – μικρά και μεγάλα, κουβαλάτε γαντάκια, κρανάκια, μποτάκια κοκ, βελτιώνεστε προσωπικά ή και όχι στο σκι, να ξέρετε ότι στο τέλος οι προσπάθειές σας θα στεφθούν με επιτυχία!

Είστε απλά υπέροχοι γονείς!

Διασκεδάστε και ζήστε την κάθε στιγμή.

Leave a Reply